На мастирку ловлять різну білу рибу, як правило, на поплавкову вудку. І від її якості залежить результат риболовлі. На перший погляд приготування мастирки здається дуже просто, але це далеко не так. Не кожному рибалці вдається з першого разу отримати хорошу прикормку для лову риби.
Основні інгредієнти для приготування мастирки: горох, манка і вода. З водою і манкою складнощів немає: вода повинна бути чистою, а манка без шкідників (черв’ячки, жучки і т. д.).
Головну увагу слід приділити гороху так, як від нього залежить смак і в’язкість мастырки. Можна використовувати свіжий, сушений і навіть консервований горох:
- молодий зелений горошок слід пропустити через м’ясорубку, а потім відварити;
- старий горох попередньо замочують у холодній воді на добу, подрібнюють, а потім варять до тих пір, поки він повністю не розвариться. Або, перед варінням, розмолоти сушений горох в кавомолці до консистенції борошна;
- консервований горошок ненадовго заливають окропом, щоб видалити специфічний смак, який містить будь консервований продукт, а потім варять.
Покрокова інструкція.
- Наливаємо в посуд 2 склянки води, ставимо на плиту, доводимо до кипіння. Потім беремо склянку горохового борошна і повільно, невеликими порціями всипаємо в киплячу воду, при цьому постійно помішуємо.
- Зменшуємо вогонь, але також продовжуємо помішувати. Через десять хвилин у приміщенні з’явиться стійкий запах вареного гороху. Після цього, на око, додаємо манку до тих пір, поки борошно з крупою не вбере в себе всю воду.
- Знімаємо посуд з вогню. Отриману масу трохи охолоджуємо і додаємо пару жовтків від яйця, при цьому все добре перемішуємо. Додаємо ванілін або ванільний цукор. Чекаємо, поки маса охолоне й стане теплою.
- В отриману кашу підсипаємо невелику кількість манної крупи, щоб з неї можна було скачати кульки. Правильно приготовлена мастирка відмінно тримається на гачку. Для цього отримане тісто слід довести до такого стану, щоб воно стало схожим на пластилін.
- На цьому етапі в мастирку додають харчові фарбники, ароматизатори і ретельно перемішують. Але для більшої ефективності ароматизатори краще додавати безпосередньо під час риболовлі.
- Скачуємо мастирку у велику кулю – приманка готова.
На приготування такої насадки ви витратите 30-40 хвилин. Слід зазначити, що мастирка є швидкопсувним продуктом. Термін використання даного продукту становить не більше трьох днів. Прострочена мастирка прокисає, набуває характерний запах і під час риболовлі може зовсім відлякати рибу. Зберігають мастырку до риболовлі в холодильнику, загорнувши в бавовняний рушник.