Способи тривалого зберігання опариша

Рубрика: Наживки

15-03-16-05     Опариш є відмінною наживкою для лову різних видів риб. Розглянемо способи його тривалого зберігання і консервації.

     У міських умовах із зберіганням опариша немає проблем: для запобігання його заляльковуванню, слід зберігати при температурі близько 0 °C. При цій температурі личинки впадають у стан анабіозу, всі життєві процеси у них припиняються. Для цього поміщають у холодильник з вказаною температурою і у контейнер до опаришів додають дрібну тирсу листяних порід дерев і висівки. Також додають ароматизатори, які використовуються для підгодовування або кукурудзяне борошно. У такому вигляді вони можуть зберігатись 1-2 місяця і навіть довше.

Зберігання опариша на риболовлі.

     Перебуваючи на риболовлі тривалий час, особливо влітку, опариші, на другий, третій день, швидко заляльковуються і втрачають свою привабливість для риби, хоча на лялечок теж ловлять.

     Для продовження терміну життя опариша використовують переносні (автомобільні) холодильники. Ще їх роблять самостійно з листів пінопласту. В ящик, склеєна з шматків пінопласту, поміщають пакети з попередньо замороженої водою і кладуть в нього опаришів. Зберігаючи ящик в тіні опариші проживуть на 2-3 дні довше, поки не розтане лід.

15-03-16-04

    Ще опаришів можна «консервувати» перед риболовлею. Експериментально доведено, що консервований опариш не відлякує рибу і його можна використовувати як для наживки, так і в прикормку. Є думка, що консервований опариш має властивість приваблювати більш велику рибу, до деякої міри відсікаючи дрібну. Відомо кілька способів консервування:

А) Маринування.

     Опариш поміщають в харчовій розчин оцту. При цій операції можна також добавляти харчові барвники. Витримують в розчині приблизно годину, далі промивають водою і пересипають кукурудзяною мукою – маринований опариш готовий.

Б) Обварювання.

     Варять опаришів в окропі соняшникової олії (можна додати харчовий барвник), так, щоб масло злегка покривало личинки. При цьому опаришів потрібно помішувати, щоб не злипалися. Після охолодження, масло злити і помістити ошпарені личинки на нетривалий час в мікрохвильову піч. Потрібний час «доведення» опариша, підбирається експериментальним шляхом, залежно від виставленої потужності печі. Це потрібно для того, щоб личинки набули пружність.

В) Засолювання.

     Перед засолюванням опариша потрібно обдати окропом на ситечку, інакше личинки залишаться живими і зможуть окуклится, також при холодному засолюванні шкірка опариша стане більш твердою. У півлітрову скляну банку, з кип’яченою водою кімнатної температури, додають три столові ложки солі, стільки ж опариша, харчовий барвник потрібного кольору. Все ретельно перемішати і зберігати в такому вигляді до риболовлі. Перед риболовлею виловити потрібну кількість, промити, пересипати борошном і на рибалку.

Г) Заспиртовування.

     Є ще один спосіб консервації – заспиртовування, але для риболовних цілей він не підійде. Самі знаєте чому – риби засміють, і не тільки риби!

Поделитесь информацией:

Давайте дружить:

Оставить комментарий

Comment Spam Protection by WP-SpamFree