Із пониженням температури води у зимовий період мирні види риб змінюють режим харчування: із їжі рослинного походження, на їжу тваринного походження. Через це в якості зимових наживок для риболовлі найбільш ефективними є: мотиль, опариш, черв’як та гамарус (ФОТО)
Тепер детально розглянемо особливості та переваги перерахованих наживок.
Мотиль
Мотиль – це личинка комара, прекрасна наживка для зимової рибалки. Це основна кормова база риби практично будь-якого водоймища. Мотиль відмінно працює на будь-якій водоймі при лові будь-якого виду риби, за винятком, звичайно, таких видів риб як сом, щука, судак.
Щоб зберегти його живим і придатним для риболовлі, якщо ви придбали його заздалегідь, необхідно просто загорнути його у вологу ганчірку і покласти у холодильник.
Якщо клювання слабке, часто допомагає такий прийом, як використання разом мотиля і опариша. Можна надіти на гачок опариш-мотиль-опариш, можна мотиль-опариш-мотиль.
Опариш
Опариш – головний конкурент мотиля на зимовій риболовлі, і вважається також кращою наживкою. Рибалки найчастіше комбінують саме ці дві найпопулярніші зимові наживки. Але у опариша є певні переваги перед мотилем, хоча б те, що він набагато краще тримається на гачку.
Рибалка на опариша зимою – це кльов будь-якої мирної риби. Зберігати опариша необхідно в банці або коробці з отворами для повітря в прохолодному місці. В холовильнику або на балконі опариш впадає в заціпеніння, а коли знову потрапляє в тепло — оживає. Опариша вдало можна кобмінувати на одному гачку з мотилем.
Гамарус (мормиш)
Ще одна ефективна наживка для зимової рибалки – гамаруса (мормиша), він же – рачок-бокоплав. Є дуже хорошою і надійною приманкою.
На гамаруса (мормиша) клює практично вся мирна риба і навіть хижаки – окунь, судак і щука. Ловля на гамаруса (мормиша) зимою може успішно може себе проявити в бутерброді з мотилем або опаришем.
Залежно від водойми кращий кльов може спостерігатися при лові на чистого гамаруса (мормиша), або на гамаруса (мормиша) з опаришем, чи на гамаруса (мормиша) з мотилем.
Зберігати гамаруса (мормиша) можна в холодильнику на нижній полиці в ємностях з отворами для доступу кисню.
Черв’як
Черв’як – це справжній делікатес для риби взимку і дуже популярна наживка для зимової рибалки. Часто виручає коли на інші принади не клює. Коли риба бачить взимку справжнього живого хробака – вона просто не може встояти. Рибалка на черв’яка зимою – це дійсно можливість гарно порибалити.
Основні вимоги для його зберігання в домашніх умовах взимку — це ґрунт і харчування. Зберігати можна в будь-якій ємності, але, звичайно, краще, якщо вона буде побільше. Якщо зберігаєте черв’яків у закритій місткості, обов’язково повинні бути отвори для доступу свіжого повітря. Загалом, ємність необхідно заповнити ґрунтом з додаванням гною і регулярно, помірно зволожувати. В таких умовах черв’яки можуть пережити всю зиму і приносити вам непоганий улов на кожній рибалці.
Бутерброд
У зимовий період іноді риба не клює на окремі наживки, але проявляє активність на «бутерброд».
Бутерброд — це одночасне насадження на гачок опариша і мотиля, або гамаруса (мормиша). Часто такий прийом дозволяє активізувати клювання неактивної риби.
Ознайомитись також:
- Мотиль: добування, зберігання, насаджування на гачок (ФОТО)
- Гнойові черв’яки, дощові, земляні, підлистяники та виповзки (ФОТО)
- Способи фарбування опариша (ФОТО)