Інцидент трапився з 32-річним мешканцем Хмельницького, якого пригостили зловленим у Південному Бузі товстолобиком. Чоловік рибу засолив, полив олією, додав спеції і смакував впродовж двох тижнів, а доївши всю банку, опинився у інфекційній лікарні. Його врятувала сироватка, яку родичі знайшли аж у Львові і придбали за три тисячі гривень.
Лікуючий лікар Хмельницької інфекційної лікарні Інна Гвоздовська розповіла, що пацієнт потрапив до медзакладу з явними симптомами ботулізму.
«У хворого порушився зір, хода, рефлекс ковтання та була сухість в роті. Лише після введення сироватки від ботулізму, яку родичі хворого ледве знайшли у Львові за три тисячі гривень, вдалося вберегти чоловіка від летального випадку», – каже Інна Михайлівна.
За інформацією Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України, у 90% випадків особи, які заразилися паличкою ботулізму, помирають. Єдиний «рятівний круг» – це сироватка, яку можна дістати лише в приватних аптеках. МОЗ, нажаль, не забезпечує медзаклади України цим препаратом.
«Паличка ботулізму присутня у Південному Бузі. Цей випадок – доказ цьому. Попадає ця паличка у харчові продукти тільки з землею або мулом. Впіймана риба теж мала цю інфекцію, а чоловік, який засолив та залив її олією, тільки спровокував, що паличка почала розмножатися», – каже лікар з гігієни харчування Хмельницького міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Валентина Щавінська.
Медик каже, що якби чоловік зварив юшку з цієї риби або запік її в духовці, то не отруївся.
«Рибу, яка навіть і має паличку ботулізму їсти можна, але її потрібно піддати термічній обробці – варити, смажити або тушкувати. Небезпечно зберігати продукт в безповітряному середовищі, де розмножується паличка ботулізму», – розповіла Валентина Валеріївна.
Джерело:
ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»