Черговий випадок захворювання ботулізмом в наслідок споживання в’яленої риби

Рубрика: Новини

     BotulizmУ спекотний літній період частішають випадки захворювання ботулізмом, оскільки в цей період спори ботулізму розвиваються швидше, а консерванти, які використовують для боротьби з ними, стають менш ефективними. Цього разу,  31-річна жінка скоштувала в’яленої риби і потрапила до лікарні, де їй поставили діагноз – ботулізм.

     «Найперше, що відчула жінка, – це сухість в роті, далі в неї почав раптово падати зір. Вона звернулася до місцевого окуліста, який й запідозрив у неї ботулізм та відправив до інфекціоніста», – розповіла Зоя Мамонтова, лікар відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ».

    Хвора відразу поїхала до Хмельницької інфекційної лікарні, де їй підтвердили діагноз – ботулізм.

     «Сьогодні жінці ввели антитоксин, який привіз чоловік зі столиці. На щастя, це врятувало їй життя. Наразі вона перебуває у стані середньої важкості», – розповіла Зоя Єлисеївна.

      Всім поціновувачам в’яленої риби слід знати характерні ознаки ботулізму. Починається захворювання з симптомами, які характерні для будь-якого отруєння:

  • нудота;
  • блювота;
  • біль в животі;
  • діарея.

     Пізніше проявляються характерні ознаки ботулізму:

  • порушення зору: туман в очах, роздвоювання зображень, тощо;
  • слабка реакція зіниці на світло;
  • слабкість у м’язах;
  • хворим стає важко утримувати голову у вертикальному положенні;
  • змінюється тембр голосу;
  • ускладнене ковтання;
  • важко висунути язик.

Botulizm

Джерело:

ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ»

Поделитесь информацией:

Давайте дружить:

Оставить комментарий

Comment Spam Protection by WP-SpamFree