У нерестовий період для рибалок діє ціла низка обмежень. Ці обмеження необхідні, щоб надати можливість плідникам риби відкласти ікру для природного відтворення та примноження популяції риб у водоймах.
Обмеження для любительської та спортивної риболовлі у нерестовий період полягають у наступному:
- Термін нерестової заборони – починає діяти нерестова заборона з 01 квітня, але в різних областях України і на різних водоймах (озерах, річках, водосховищах) терміни завершення нересту можуть відрізнятись, від 20 травня і до 31 червня;
- Місце риболовлі – для любительської і спортивної риболовлі діють жорсткі обмеження стосовно місця риболовлі. Рибалити дозволяється лише у спеціально призначених для любительської та спортивної риболовлі місцях. Для кожної області України є перелік таких місць. З деякими із них можна ознайомитись за посиланнями: ⇒Чернівецька⇐, ⇒Тернопільська⇐, ⇒Івано-Франківська⇐, ⇒Хмельницька⇐;
- Засоби риболовлі – у нерестовий період дозволяється ловити рибу лише на одну поплавцеву чи донну вудку з одним гачком або спінінг;
- Час риболовлі – рибалити у нерестовий період дозволяється лише у світлу пору доби;
- Вага улову – за добу одному рибалці дозволяється виловити до 3 кг риби.
Порушення будь-якого з цих правил призведе до того, що риболовля буде незаконною, через це вся вилучена у рибалки риба вважається добутою незаконним шляхом (браконьєрство) і за кожну одиницю іхтіофауни (риба, рак, тощо) доведеться сплатити штраф.
Звісно, у нерестовий період ніхто не відміняв обмежень на розмір виловленої риби. Для більшості видів риб діючими Правмлами любительської і спортивної риболовлі встановлені розміри (в см.) меньше яких, зловлену рибу потрібно відпускати назад у водойму. Ознайомитись з дозволеними розмірами та таксами компенсацій різних видів риб можна за ⇒посиланням⇐.
Довідкова інформація:
У більшості наших прісноводних видів риб нерест проходить з весни до початку літа. Кожен вид риби для розмноження йде на спеціальні місця – нерестовища. Нерест проходить переважно в заплавах річок, на трав’янистих мілководдях.
На нерест риб впливають чимало чинників, серед яких найголовніший – температура води. У кожного виду риби свій температурний діапазон, при яких проходить нерест. Першими розпочинають нерест хижі риби: щука, окунь, судак, тощо. Наприклад, щука нереститься при температурі води 4-13°С, окунь – 9-12°С, для карася необхідна температура води 14-19°С, для ляща – 11-23°С. Останнім йде на нерест на прикінці весни або на початку літа сом, коли вода прогріється до 16-28°С.